قیمت برنج شمال در بازار
0

برنج کیلویی چند؟ چه عواملی در قیمت گذاری برنج ایرانی موثراست؟

عوامل زیادی در کاهش و افزایش قیمت برنج نقش دارند که از جمله می توان به واردات برنج های خارجی وصادرات برنج ایرانی، نوع رقم، منطقه کشت، خالص یا ناخالص بودن (قاطی کردن برنج با کیفیت داخلی با برنج خارجی یا داخلی نامرغوب)، درصد شکستگی و شرایط جوی کشت برنج اشاره کرد.

 

واردات برنج به بهانه ی تقاضای بازار یا برهم زدن عرضه وتقاضا

یکی از مهمترین عواملی که در قیمت برنج ایرانی اثرگذار است بحث واردات برنج های خارجی (پاکستانی، هندی، تایلندی و…) است و در اکثر موارد دقیقا زمانی که کشاورز شروع به تبدیل شلتوک به برنج سفید می کند، درست در همان زمان واردات برنج هم انجام می شود و این باعث می شود که  در مرداد و شهریور که فصل برداشت برنج و تبدیل آن به برنج سفید است و در واقع عرضه برنج ایرانی در بازار برای خرید زیاد میشود قیمت آن کاهش پیدا میکند و همچنین در ماه های منتهی به عید نورز (از اواخر اسفند تا اواخر فروردین) قیمت برنج شروع به افزایش می کند، چرا که تقاضا در این ماه از سال بیشتر است.

 

نوع رقم برنج؛ برنج کم محصول یا برنج پرمحصول؟

از دیگر عوامل دخیل در قیمت می توان به نوع رقم برنج کشت شده اشاره کرد. برنج های ایرانی به دو دسته برنج کیفی(کم محصول) و برنج کمی (پر محصول) تقسیم می شوند. ارقام برنج کیفی بی تردید دارای کیفیت و عطر طعم بسیار مطلوبی هستند و لذا به دلیل عملکرد پایین در سطح زمین زراعی, به طبع قیمت آن بالاتر از دیگر ارقام برنج در بازار می باشد. از جمله برنج های کیفی موجود در شمال می توان به برنج سنگ طارم، طارم هاشمی، طارم صدری، امرالهی، بینام و … اشاره کرد.

ارقام برنج کمی یا پر محصول از نظر عملکرد بسیار بالاتر از ارقام کیفی قرار می گیرند ولی از نظر کیفیت در سطح پایین تری هستند و به همین سبب قیمت آنها در بازار شمال وسایرشهرهای کشوربه طور معمول یک دوم ارقام کیفی است. از بیشترین ارقام برنج پر محصول کشت شده در سطح زمین های شالیزاری شمال کشور می توان به برنج شیرودی، فجر و ندا اشاره کرد.

 

منطقه ی کشت محصول

اگر گشتی در بازار های برنج کشور بزنید، خواهید دید که اسم بعضی از شهر ها بر روی برنج باعث افزایش قیمت آن برنج شده است. به طور مثال برنج طارم فریدون کنار قیمت بیشتری از برنج طارم فلان شهر دارد. به راستی علت این موضوع در چیست؟

آن چیزی که برنج فریدونکنار را خاص و برند کرده در واقع نام شهر نیست بلکه منطقه فریدون کنار بسیار زمین مرغوب و مناسب برای شالیزاری، هم از نظر ماده آلی و مواد مغذی خاک و هم از نظر آب و هوا و همچنین وجود بذر مادری خالص (بذر خزانه) در دست کشاورزان آن منطقه است. در واقع اگر کسی در شمال کشور از نظر مواد غذایی آلی (نه شیمیایی) به گیاه رسیدگی کامل داشته باشد و بذر مادری خوبی داشته باشد، برنج او با برنج منطقه فریدون کنار هیچ فرقی نخواهد داشت.

 

بوجاری بودن برنج

ذائقه و سلیقه افراد جامعه با یکدیگر متفاوت هست. بعضی افراد ترجیح می دهند که برنج پخته شده آن ها کاملا یک دست و یکنواخت باشد که این امر مستلزم آن است که برنج سفید شما بوجاری شده و بدون دانه شکسته (نیم دانه) باشد و از آنجایی که تمامی برنج ها برای تبدیل از شلتوک به برنج سفید، درصدی به نیم دانه تبدیل می شود، بنابراین یک مرحله دیگر باید برای جداسازی وبه صورت بوجاری انجام شود تا شما به یک برنج کاملا یک دست برسید. این مرحله اضافی مطمعنا بر قیمت برنج اضافه می کند.

 

اختلاط برنج

عامل دیگری که در قیمت گذاری برنج تاثیر دارد، مخلوط کردن برنج با کیفیت داخلی مثلا برنج طارم هاشمی با برنج خارجی مثل پاکستانی، هندی، تایلندی، اروگوئه ای و… ویا بانوع نامرغوب داخلی است که باعث می شود قیمت خرید برنج کاهش یابد. در واقع اگر در جایی مشاهده کردید که برنج طارم شمال بسیار ارزان تر از مناطق دیگر در حال توزیع است، باید مراقب باشید که با برنج های دیگر مخلوط نشده باشد. چرا که نظارتی در زمینه ی خلوص برنج ایرانی وجود ندارد و دلالان سود خوبی از اختلاط برنج به جیب می زنند.

 

 

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

X